Fietsen voorbij de horizon

Het plan

Onze eerste fietsvakantie is in 2016. Drie weken fietsen door de Provence met volle bepakking. Na een wat onwennige start krijgen we al snel de smaak te pakken. Wat is er mooier dan lekker op je fiets de natuur en omgeving in je op te nemen? Geen pilsje of wijntje smaakt beter, zittend voor je tent, na een dag zon en heuvels. Jammer alleen dat drie weken zo snel voorbij zijn.

Al mijmerend onderweg ontstaat het plan om eens een lange fietstocht te gaan maken; liefst één met een echt doel van A naar B. Een paar maanden op pad, valt dat te realiseren?

Het jaar 2019, waarin wij beiden veertig jaar aan het werk zijn, is een mooie gelegenheid om een lang vakantieverlof aan te vragen. Het is geweldig, beide werkgevers reageren enthousiast. Opgespaarde overuren, vakantiedagen en ‘vergrijzingsdagen’ zijn bij elkaar voldoende om drie maanden weg te kunnen trappen.

Het doel vinden we op de site van Adventure Cycling Association (ACA): fietsen in Amerika, de TransAmerica Bicycle Trail (TransAm).

Deze route van bijna 7000 kilometer is ontstaan in 1976 om het 200-jarig bestaan van de Verenigde Staten te vieren en wordt ook wel de ‘Bikecentennial’ of ‘USBRS 76’ genoemd. Min of meer wordt de route gevolgd van de pioniers uit vroeger tijden die vanuit de oostkust steeds verder landinwaarts trokken. De route wordt ook vanuit het Westen naar het Oosten beschreven, maar uit historisch oogpunt lijkt het ons logischer om de originele ‘trek‘ te gaan volgen. Eveneens zullen we de zon dan ook meer in de rug hebben. En vroeg in het seizoen zijn in het westen, meestal vanwege de sneeuw, de bergpassen nog niet open. Er gaan geluiden dat er meer tegenwind zal zijn maar dat lijkt niet bewezen. We zullen het merken……

ACA heeft een netwerk van fietsroutes ontwikkeld door heel Amerika. Inmiddels is een totaal van 76095 km aan routes in kaart gebracht!

We hebben goede herinneringen aan eerdere verblijven in Amerika. Om uit te proberen hoe het reizen ons per fiets door dit bijzondere land zal bevallen doen we in de zomer van 2017 een heuse test. Een rondje Washington DC – Outer Banks – Washington NC – Washington DC sluiten we na 1700 km af met een biertje in de Old Ox Brewery.

Het blijkt dat er in de USA prima te fietsen valt (ze hebben er zelfs fietspaden). Je moet er echter voor waken om ongemerkt niet op een zesbaans snelweg te geraken. De kans om als roadkill te eindigen wordt dan ineens een stuk groter…..

Amerikanen laten blijken dat je wel iets heel bijzonders in hun ogen aan het doen bent. Voor de gemiddelde yank is 100 mijl fietsen “amazing” en “unbelievable”. Vertel je in een pancake house aan de serveerster dat je er bijna 1000 mijl op hebt zitten dan komt daarna, tijdens het eten, een deel van de lokale gasten even bij je aan tafel langs om te vragen of het echt waar is! Een automobilist verklaart ons voor gek; bij een vergelijkbare rit in zijn auto kreeg hij al pijn in zijn achterste….

Eind april is het zover. Dan hebben we 90 dagen om ons plan te realiseren. Als we elke dag 100 kilometer fietsen en een dag per week rusten zijn we in 83 dagen aan de overkant. We hebben dan 7 dagen over voor onvoorziene omstandigheden en bezoek aan familie en bekenden.

De kaarten zijn in huis, gps routes gedownload en de fietsen, voorzien van nieuwe onderdelen, zijn klaargemaakt voor de reis.

We kunnen haast niet wachten om te vertrekken. America, here we come!

2 reacties

 1. Ton Luijten

  Mijn vrouw en ik gaan 12 juni proberen om deze tocht te volbrengen.
  We zijn in het verleden naar Santiago de C. en naar Rome gefietst in 2016 resp 2018.

  Ik heb jullie verslag aandachtig gelezen.

  Hoe hebben jullie de fietsen in Yorktown getransporteeerd vanaf Dulles?

  • admin

   Beste Ton, leuk dat je onze site hebt gevonden. Ik hoop dat het jullie helpt bij de voorbereiding van jullie trip. We hebben de fietsen in een gehuurde auto (7 persoons busje met neergeklapte achterbanken) van Dulles naar Yorktown vervoerd. Het busje hebben we achter gelaten op vliegveld van Newport Town. Ik wens jullie veel plezier en meewind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Trap voor trap

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑