Fietsen voorbij de horizon

Big Hole

In de hele regio komen we de naam Big Hole tegen. Het begon gisteren al toen we de gelijknamige pas overstaken. Vandaag vertrekken we vanaf Big Hole River RV Park en rijden door de Big Hole Valley. Een vochtig weidegebied waar veel kreekjes door heen stromen.

We zien veel weidevogels en spotten een Geelkoptroepiaal. Het is goed toeven voor de vogels, want het barst er van de muggen. Voor ons minder aangenaam. Ze steken door de kleding heen.

We komen uit bij het Big Hole National Battlefield. We vragen ons af of het met de Amerikaanse burgeroorlog te maken heeft, maar dat blijkt niet het geval. In 1877 valt het leger een groep indianen van de Nez Perce aan. Deze zijn gevlucht voor eerdere gevechten en hopen in de vallei rustig te kunnen leven zonder geweld. Midden in de nacht worden de tenten in de vallei aangevallen en heel bewust worden hele gezinnen uitgemoord.

Een deel van de indianen organiseert een tegenaanval, waarbij veel militairen omkomen. Uiteindelijk vertrekt de Nez Perce stam met grote verliezen. Zij worden verspreid over ander delen van Amerika en een deel kiest er voor om naar Canada te gaan. Van de gemaakte afspraken met de overheersers komt niets terecht. Dit zien we vaak bij de geschiedenis van de indianen. Er wordt hun veel beloofd, maar afspraken worden niet nagekomen. Nu is het een gedenkplaats en wordt de nadruk gelegd op het schenken van vergeving en samenwerking. Ondertussen zijn de indianen wel veel kwijt geraakt. Big Hole is een plek waar je stil van wordt.

We klimmen naar de Chief Joseph Pass, vernoemd naar een van de leiders van de Nez Perce. Vandaar is het alleen maar afdalen. Eerst langs de Lost Trail Pass bij de grens met Idaho.

We blijven echter in Montana en rijden daarna door de Bitterrood Valley, langs de Bitterrood River naar Darby. Vlak voor Darby komen we twee Transammers tegen. We staan al even te praten met de eerste, wanneer de tweede aankomt. De eerste weet veel van de route en lijkt de transam al eerder gereden te hebben. Hij vertrekt al snel.

Tim, Canadees en de tweede transammer, vertelt dat het de laatste deelnemer aan de Trans Am Bike Race is. We kunnen Thomas Camero* nog net op de foto vastleggen.

Wat een verschil met Abdullah Zeinab. Die is vorige week na 16 dagen, 9 uur en 56 minuten al gefinished, een all time record. Deze mijnheer heeft net een kwart van de route afgelegd na 24 dagen. Wij gaan zelfs sneller.

*Naschrift: Thomas Camero, 78 jaar oud, is na 99 dagen, 11 uur en 44 minuten op 9 september gefinished in Yorktown VA.

7 reacties

 1. Roland

  Deze keer reageer ik maar 1x (hoera zeggen velen) op alle nieuwe blogs:

  Met open mond zit ik jullie foto’s te kijken en met een vergelijkbare uitdrukking lees ik de boeiende verhalen. Wow👌

 2. Kees

  Kijk ook af en toe op site ridewithgps.com (over Trans Am Bike Race 2019) die een goed beeld geeft van de route. zowel route als hoogte. Zag dat jullie in Hamilton op 1000 miles van de finish zijn. In het nummer van Golden Earring hebben ze het over another 45 miles before I’am home, maar dat punt gaan jullie ook zeker bereiken. Misschien ene mooie “oorwurm” als je het eenmaal gaat zingen tijdens het fietsen.

 3. JAN

  Ik lees met veel plezier jullie verhalen en heb veel bewondering voor jullie doorzettingsvermogen. Wat een avonturen. De vogel bij dit verhaal is een geelkoptroepiaal.

  • admin

   Jan, dank voor alle namen van de vogels. Als ik ze zou moeten benoemen kom ik niet verder dan een beest met twee pootjes en een paar vleugels.

 4. Annemieke

  Toch maar een flesje “off” kopen tegen de muggen?

 5. Annelieke Akkermans

  Wat zijn jullie goed bezig, het lijkt mij af en toe wel heul erg afzien! Respect voor jullie prestatie!!
  De eindspurt komt in zicht, volhouden dus maar, tot gauw!!

 6. Fred

  Met veel bewondering heb ik jullie reisverslagen gelezen. Top. Tevens mooie foto’s. Nog maar een “klein” stukje fietsen, geniet ervan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Trap voor trap

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑