Gisteren zijn we begonnen aan de eerste kilometers op de Blue Ridge Parkway. Het hele traject is 755 km. Aansluitend ligt ten noorden de Skyline Drive die door Shanandoah National Park loopt en 165 km lang is.

Wij beginnen bij mijlpaal 0, waar het toegangsbord van het park staat. Een jongeman stopt met zijn auto en hij vraagt ons een foto te maken van hem naast het bord. Hij verteld trots dat hij de hele route van de Skyline Drive al heeft gereden en ook de Blue Ridge Parkway gaat doen. Wat wij daar met die fietsen doen en of hij misschien van ons een foto moet maken komt niet in hem op. 

Onderweg op de Blue Ridge Parkway

De Parkway golft over de Appalachen. Er zijn geen winkels, soms een informatiepunt met een ranger en veel uitkijkpunten, zogenaamde ‘overlooks’. Commerciële uitingen zijn verboden. De weg is van de overheid en daar mag niemand commercieel van profiteren. De camping is daarom moeilijk te vinden.

Een van de vele ’overlooks’ op Blue Ridge Parkway

De schade in de bossen is enorm. In februari heeft een ijsstorm gewoed. De campingbaas vond het angstaanjagend. Rond zijn huis leek het of er een vuurgevecht gaande was. Zo hard klonk het afknappen van de takken en bomen die het ijs niet meer konden dragen.

Schade na een ijsstorm

De natuur is prachtig. De vogels fluiten en de heuvels blijven nevelig, zoals het hoort in de Smokey Mountains. We zien ongeveer dertig auto’s en vier motoren op het hele traject. Wat een rust. Maar eigenlijk ook wel een beetje saai. We hebben medelijden met de jongeman die vol trots aan de Blue Ridge Parkway begon. We vragen ons af of hij het vol zal houden. 

Bij Tye River Gap (mijlpaal 26) verlaten we de BRP. Het is wel mooi geweest. Als een baksteen dalen we af over de kronkelige Tye River Turnpike naar Vesuvius. 500 Meter dalen in 4 kilometer, je zal er maar tegen op moeten fietsen!

Calorieën aanvulling – honey bun

Het buikje knort weer en er is een convenience store in Vesuvius. 590 calorieën honey bun worden er per persoon naar binnen gewerkt! En we kunnen weer door.

We krijgen een cadeautje. We volgen de South River naar Lexington. Een prachtige landelijke weg loopt langs de rivier, 20 kilometer door een vallei, alleen maar vals plat naar beneden. Heerlijk!

Virginia Military Institute

In Lexington overheerst het militarisme. Dan kan ook niet anders met het indrukwekkende Virginia Military Instituut. Ook bezoeken we het graf van Stonewall Jackson, een legendarische militair uit de Amerikaanse burgeroorlog.

Thomas Jonathan “Stonewall” Jackson 
(Clarksburg (West Virginia), 21 januari 1824 – Guinea (Virginia), 10 mei 1863)

Op zich is het al de moeite waard om deze oorlog te bestuderen. In de burgeroorlog zijn meer Amerikaanse slachtoffers gevallen, dan in alle oorlogen daarna bij elkaar opgeteld.

We overnachten bij Natural Bridge, een natuurwonder waar Amerikanen dol op zijn.