Fietsen voorbij de horizon

Bye bye Ozarks

Nog een paar lastige klimmen en dan verschijnt het bord ‘Leaving Ozarks National Scenic Riverways’. Het lijkt er op dat we nu echt de Ozarks verlaten. De steile heuvels laten we achter ons. Nog een keer krijgen we de kans het gebied te overzien bij de Flatrock Fire Tower.

We klimmen helemaal naar boven en hebben een machtig uitzicht. We zien alleen maar bossen en rijen heuvels achter elkaar.

We blijven rond de 400 meter hoogte fietsen. Zeg maar fietsen op niveau. Licht glooiend loopt de weg door een meer open gebied. We passeren Summerville, waar de vlaggen voor Memorial Day al klaar hangen. Bij Yukon staat nog een convenience store op de kaart, maar deze ziet er wel heel erg gesloten uit.

We schieten lekker op en naderen eindbestemming Houston, in de county Texas. We have a problem! Eerst valt de kaart uit op mijn GPS en even later verdwijnt ook de ingestelde route. Alleen op een papieren kaartje rijden met een schaal van 1:200000 zou nog wel lukken op de rechte wegen die gaan komen. Ideaal is het niet. Uitzetten en daarna weer aan helpt niet. Misschien is het apparaat te warm geworden in de zon? Dan maar openmaken. Onder de batterijen zit een geheugenkaart. Deze is losgetrild uit de houder. Na de kaart weer vastgezet te hebben functioneert alles weer prima. Houston here we come! Nog voor dat we er zijn worden we aangehouden door een automobilist. Hij stelt zich voor als Wes en nodigt ons uit om te overnachten in zijn gastenverblijf. Hoe aardig het aanbod ook is, we blijven bij ons plan om door te rijden naar Houston en te overnachten in het stadspark.

We zijn nog geen half uur geïnstalleerd of daar komt Wes alweer aanrijden. Een boom van een vent met een vriendelijke uitstraling. Hij wil ons niet verontrusten. Hij vindt fietsers gewoon heel interessante mensen waar hij graag mee in gesprek raakt. Ook wil hij de gastvrijheid tonen van de mensen in Missouri. Wes blijkt te werken in het plaatselijke ziekenhuis Texas County Memorial Hospital als hoofd van de administratie. Het ziekenhuis heeft 66 bedden, maar wel 13 eerste hulp kamers. Er vallen veel gewonden in het verkeer en op de boerderijen. En elk letsel gaat naar het ziekenhuis. Dokterswacht is hier een onbekend fenomeen. Om de gastvrijheid te benadrukken geeft hij ons twee tegoedbonnen voor een gratis ontbijt in het ziekenhuis. Thuis maar eens kijken of dat ook bij ons kan.

2 reacties

 1. Roland

  Slim om gewoon n ouderwetse kaart mee te nemen. I know: old school maar…..
  Slim.
  Techniek kan t begeven….. Zegt deze dinosaurus die naast zijn GPS altijd n kaart bij zich heeft in onbekend terrein.

  Weer mooie ervaringen opgedaan. How about n reisboek?

 2. Roland

  PS
  Die naam Ozark Mountains bleef in mijn hoofd hangen: “Waarvan ken ik die naam?”
  Natuurlijk van jullie verslag maar even koekelen hielp: the Ozark Mountain Daredevils. Een bluesband uit vervlogen tijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Trap voor trap

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑