Fietsen voorbij de horizon

Coronor Doolin

We zijn net de William H. Natcher Green River Parkway overgestoken als we in een naamloos gehucht, op de driesprong van highway 764 en highway 2115, rechts af moeten slaan. Recht tegenover de driesprong is een klein winkeltje ‘Doolin’s Grocery’. Met wat geluk kunnen we daar wat eten. Het treft. Het is een winkel van de oude stempel. In lange antieke stellingen staat van alles uitgestald: kruidenierswaren, visgerei, ‘hardware’ (schroeven, gereedschap), autobenodigdheden en kantoorartikelen. Ofwel het is een echte winkel van Sinkel. Er staan wat tafels en stoelen van verschillend formaat waarachter een paar locals zitten te kaarten. Achterin de zaak is een buffet waar eten kan worden besteld. Een dame op leeftijd maakt een dik belegde sandwich met kalkoen, kaas, sla en tomaat die we in de zaak opeten. Ze heeft zelfs melk in kleine flesjes erbij.

Na een tijdje komt haar echtgenoot, mister Doolin, naar ons toe. Hij kan niet langer zijn nieuwsgierigheid bedwingen. Hij opent met de geijkte vragen waar we vandaan komen, waar we naar toe gaan en hoe lang we onderweg zijn.

Hij vertelt dat deze winkel nog de enige in zijn soort is in dit gebied en al zo’n honderd jaar oud is. De overigen zijn weg geconcurreerd door de grote supermarktketens als de Dollar General of Family Dollar. 

Uiteraard wil hij weten wat wij doen. Als ik vertel dat ik in een ziekenhuis werk wil hij weten of wij ook een coronor, of wel een lijkschouwer, hebben in het ziekenhuis.

Elvis Doolin

Naast eigenaar van Doolin’s Grocery is hij sinds 1 januari de coronor van de county Ohio. Een gebied van ongeveer 50 bij 60 km. Daarvoor was hij achttien jaar sheriff in deze county. Elke vier jaar werd hij herkozen. De laatste verkiezing voor sheriff verloor hij, maar er werd wel op hem gestemd voor de functie van lijkschouwer.

De eerste twee jaar van zijn sheriff-zijn had hij te danken aan een schietpartij, waarbij de vorige sheriff gewond raakte. Hij werd als vervanger aangesteld. In die tijd werkte de sheriff met drie deputy’s in een county waar 22.000 mensen wonen. Momenteel is er een sheriff en 18 deputy’s. Zij doen hetzelfde werk als de politie bij ons, maar daarnaast innen zij ook de belastingen (!).

In de county werkt de sheriff met zijn deputy’s; iedere sheriff stelt zijn eigen deputy’s aan. In de steden worden de ordehandhavers police genoemd. Naast de steden en county’s is er ook nog staatspolitie van Kentucky, zogenaamde state trooper of kortweg trooper.

Voor zijn werk als coronor moet hij elke dode schouwen die niet in een hospice is overleden. Wanneer hij een verdachte doodsoorzaak vaststelt wordt autopsie gedaan door een patholoog-anatoom in een ziekenhuis dat buiten de county ligt. De county Ohio heeft geen ziekenhuis. Tot nu toe heeft hij dit jaar 35 schouwingen gedaan. Na zoveel jaren als sheriff te hebben gewerkt is hij er nu al achter dat het leuker is om met de levenden te werken dan met de doden.

Hij wenst ons nog een veilige reis, wat elke Amerikaan doet. En geeft ons twee Amerikaanse vlaggetjes om aan onze fiets te bevestigen. Hopelijk houdt dat ons uit handen van een coronor.

2 reacties

  1. Maarten

    Mooi verhaal! De Eagles hebben nog een mooi liedje gemaakt op hun LP Desperado: Doolin Dalton… https://youtu.be/ekiMX7nep4s

  2. Roland

    Waar je in Nederland toch aardig moet studeren alvorens je lijkschouwer bent, moet je in de VS aardig worden gevonden door de kiezers. Ben benieuwd naar zijn verkiezings slogan: For a bright future, vote for Doolin as coroner. Of zoiets smakeloos.
    Wel weer n mooie ontmoeting en n heerlijk verhaal: bij de Appie in t dorp maak je dit niet zo maar mee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Trap voor trap

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑