Het is koud vanochtend en de tent is kleddernat van de dauw. We rijden door een smalle vallei waar de zon geen kans krijgt om ons op te warmen. We zijn zo stom om geen lange broek aan te trekken. In een lange afdaling van rond de dertig kilometer slaat de kou op onze ledematen. Ariane trekt zelfs handschoenen aan omdat ze bijna niet meer kan remmen. Bij de 10 uur-stop in Haysi warmen we eindelijk wat op in het zonnetje. We naderen Breaks Interstate Park.

Nog 15 kilometer te gaan. Stijf van het zitten klimmen we op de fiets. Nog geen 100 meter later begint net na de bocht een klim. Deze komt niet onder de 10%. De vermoeidheid slaat direct in de benen. We zijn niet vooruit te branden. ‘Is het de verzuring van gisteren? Of de kou van vanochtend? Of niet genoeg losgefietst in de afdaling?’ We komen er niet achter. We houden het op een minne dag.

Na de top volgt een kleine afdaling en hup daar komt de volgende heuvel. Niet makkelijker dan de vorige. En jawel, er volgt nog een monster. Het lijken wel de drie wachters voor de poort van het Interstate Park. Veel bergen hebben hier geen naam. Je klimt je suf en je weet niet wat je beklommen hebt. Iets op highway 80 of zoiets. Deze noemen we ter herinnering de ‘drie gemene zussen’. 

Breaks Interstate Park ligt, zoals de naam al aangeeft, op de grens van Virginia en Kentucky. Het wordt ook wel de ‘Grand Canyon met kleren aan’ genoemd. Vanwege de kloof die bedekt is met bomen. Door de kloof stroomt de rivier Russell Fork. Een magnifiek gezicht als we net Kentucky binnen rijden.

Eindelijk verlaten we de heuvels van Virginia. We zijn benieuwd wat Kentucky ons te bieden heeft. In ieder geval slechte wegen. Om alle kuilen te ontwijken is afdalen nu meer een reuzenslalom geworden.

Deze keer overnachten we in een voormalige sporthal, die in bezit is van Freeda Harris Baptist Center. Alles is aanwezig, maaltijden, douche en zelfs een echt bed. Ongelooflijk, alles is gratis. Na een telefoontje komt onze gastheer, opent de deur, leidt ons rond en wenst ons succes. Voordat hij weer in zijn auto stapt zegt hij: ‘Morgen graag de deur achter je op slot doen!’

Naast gemene zussen zijn er ook dus ook nog goede broeders en zusters.