Fietsen voorbij de horizon

Granny’s gear

Kort voor ons vertrek naar de USA kregen we het boek ‘Het wonder van Iowa’ van Bas van Oort. Hierin beschrijft hij hoe hij destijds met een vriend fietsend dwars door Amerika is getrokken. Een en ander viel niet altijd mee. Waar zijn vriend fluitend de bergen op fietste, had hij nogal eens zijn ‘granny gear’ nodig.

De Granny gear, ofwel het lichtste verzet, wordt liever vermeden door de echte wielrenner. Die heeft deze niet nodig, hij komt met een tandje meer ook omhoog.

Smokey Mountains

Vandaag is voor mij de dag waar ik het meest tegen opzie. We gaan de Appalachen in! De Smokey Mountains zijn de eerste bergen van deze reis die we over gaan. Niet de hoogste, maar wel die met de gemeenste stijgingen. Welk blog ik ook gelezen heb, vandaag wordt het schijnbaar ‘horrible’!

Zoals in een eerder verslag staat, is mijn voorbereiding thuis op deze reis niet noemenswaardig geweest. Vooraf maar weinig kilometers gemaakt en al zeker geen hoogtemeters (op enkele viaducten na). Vandaag dus de ‘dag des oordeels’….

SInds de geboorte van onze prachtige kleinzoon ben ik echter wel officieel een granny, heb ook de bijbehorende versnelling en zeker geen fietsschaamte.

De dag samengevat: ik heb alle hoogtemeters vandaag overwonnen; grotendeels op mijn granny gear dat wel! Volgens Johan, die over de statistieken gaat, zijn het er 1178 geweest in 45 kilometer. Ik heb maar een keer hoeven afstappen in een haarspeldbocht van 15% toen een auto mij inhaalde…. Het fietsen in de bergen viel niet mee, maar ik vond het niet horrible. 

Begin Blue Ridge Parkway

Aankomen boven op de Blue Ridge Parkway, een toeristische weg (zonder vrachtverkeer) die over de gehele Smokey Mountains loopt, geeft een geweldig gevoel. Nahijgend nemen we het prachtige uitzicht in ons op en maken de eerste foto’s van de Parkway. Alle jassen gaan aan want er waait al de hele dag een gemene koude wind en het is maar 13 graden. We gaan verder de Parkway op; daarbij nog weer verder klimmend naar de top van Ravens Roost op 3200 Ft (975 meter).

Op de top van Ravens Roost

Daarna een heerlijke afdaling (wie dat bedacht heeft verdient een lintje) waarna we ineens bij de camping ‘Royal Oaks Cabins’  in het plaatsje Love zijn. De campingbaas blijkt met name zijn inkomsten te behalen uit de verhuur van cabins, een soort blokhutten, inclusief een eigen douche en kachel. Dat lijkt ons vandaag aantrekkelijker dan een koude open kampeerplek. 

Royal Oaks Cabins

We zitten inmiddels rozig bij de warme kachel en de was wappert buiten. Ik mis nog een borrel maar we zitten in een ‘dry county’ ofwel niet verkrijgbaar. Je kunt niet alles hebben….

6 reacties

 1. Maarten

  Goed gedaan omaatje!

 2. Johan Wekema

  Het aller, allerergste zijn die “dry county’s”. Afschuwelijk!!
  Een dag gefietst en geen biertje kunnen doen…..

  • admin

   Ook kerken en brandweerkazernes staan droog. Gelukkig zijn we via New York gekomen, daar hadden ze genoeg bier in de tap.

 3. Annemieke

  🍷🍷🍷🍷 een virtueel wijntje omdat je de berg opgeklommen bent. Proost!!!!

 4. Ronald Bierman

  Super leuk om mee te genieten van jullie avontuur. Veel plezier en geniet ervan.

 5. Paul & Margreet

  We genieten van jullie leuke verhalen Johan en Ariane.
  Vooral leuk om alvast te zien, wat ons deze zomer te wachten staat (weliswaar met de camper😜) in de Great Smokey’s.

  Gr. Margreet en Paul

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Trap voor trap

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑