We kunnen rustig aan doen. We zijn uitgenodigd om te overnachten bij Brent en Dawna in Hamilton en dat ligt 30 kilometer verderop. We doen een poging tot uitslapen en ontbijten langer dan gebruikelijk. Wanneer we nog een presentje kopen voor onze gastheer en gastdame, worden we op de rug getikt.

Daar staan Linda en Jose uit Australië. We zijn hun een week geleden tegen gekomen bij de Tetons. Zij hebben de afgelopen week een andere route gevolgd. Omdat ze onze fietsen buiten bij de winkel zien staan komen ze ons nog even begroeten. Jose heeft een prachtig accent, waar Crocodile Dundee jaloers op zal zijn. Het is ‘mate’ voor en ‘mate’ na als hij zijn verhalen vertelt. Linda doet weinig voor hem onder. Voor onze volgende fietstocht door Australië hebben we in ieder geval een logeeradres.

Omdat we tijd over hebben volgen we vanaf Darby een alternatieve route naar Hamilton. Deze volgt de Old Darby Road. De voormalige hoofdweg tussen deze twee plaatsen. De weg is grotendeels een gravelpad en loopt langs de Bitterroot River. Het uitzicht is weer prachtig over de rivier en de Bitterroot vallei. Aan de oostkant van de vallei liggen de Sapphire Mountains en aan de westkant, hoe kan het ook anders, liggen de Bitterroot Mountains.

Langs het pad staan ook wat leuke optrekjes. Verderop, als we het dorp naderen, komen we ook een huis tegen wat niet meer voor bewoning geschikt is. Dat laat men gewoon staan tot het in elkaar zakt. Opvallend zijn de irrigatiekanalen die vlak bij Hamilton zijn aangelegd. Hier stromen enorme hoeveelheden water door die de mensen gebruiken om hun tuinen en weilanden te besproeien.

We zijn vroeg in de middag bij Dawna en Brent. Ze zijn helemaal gek van het kijken naar sport en we kunnen direct aanschuiven bij de wedstrijd Frankrijk – USA. Het is een kwartfinale van het WK damesvoetbal. Ze zijn perfect op de hoogte van spelregels en de details van het voetbal. Dat maken we bij Amerikanen niet veel mee. USA wint. De meeste spullen in huis staan ingepakt. Binnenkort gaan ze verhuizen naar een huis in Stevensville, een dorp zo’n 30 kilometer naar het noorden. Het huis is in aanbouw en we gaan een kijkje nemen. Nog steeds in dezelfde vallei ligt een project voor 10 huizen. Ieder met een lap grond van een hectare zodat je geen last hebt van je buren. Bouwvakkers zijn bezig met de afwerking van het interieur. Daarna moet de tuin worden aangelegd. Dat zal veel gras worden. Amerikanen zijn gek op gladgeschoren gazons. Zo te zien kan Brent elke dag met z’n grasmaaier aan de gang. 

Vlak bij het nieuwe huis ligt het Lee Metcalf National Refuge, een beschermd natuurgebied. Hier nestelen veel visarenden en ook de American Eagle is er soms te zien. Helaas vertoont hij zicht niet.

We sluiten de dag af met een prettig diner in een sportsbar en bespreken vele aspecten van de Amerikaanse samenleving. Met name de vele nieuwsrubrieken, die elk hun eigen mening geven maakt het moeilijk om te oordelen wat juist of niet juist is. Gelukkig zitten ze hier heel ver weg van Washington.