Vandaag heb ik een verrassing voor Ariane. Halverwege de rit ligt Hayters Gap. Een bergje die wel en niet hoort in de lijst van BIG cycling. Op elk continent buiten Europa mogen naar eigen keuze 10 bergen worden beklommen. Deze moeten ieder minimaal 500 meter hoogteverschil hebben. Bij elkaar 5000 hoogtemeters. Uitzondering is een berg als Hayters Gap. Deze heeft maar 437 meter hoogteverschil. Dit moet gecompenseerd worden door de andere bergen op dat continent, zodat in totaal de 5000 meter wordt gehaald. Ik doe mee aan BIG cycling, Ariane niet.

We hebben al 40 kilometer achter de rug door zacht glooiend landschap. Weer veel groen, mooie valleien en veel vee. Wanneer we de East Fork Wolf Creek oversteken begint highway 80 op te lopen. Nu is dat niet bijzonder, als we een rivier oversteken hebben we eerst een afdaling en na de oversteek een klim. Alleen duurt deze oplopende klim wat langer. Ariane informeert hoe lang het nog duurt. ‘Dit is het begin van een big’ antwoord ik. ‘Hier is het nog niet zo steil maar straks wordt het steiler, zo rond de 10% en het duurt maar bijna 5 km’, zeg ik geruststellend. De rest van de klim ben ik maar 50 meter voor haar gaan rijden.

Hayters Gap is een bergpas door Channels State Forest in het uiterste westen van Virginia. Het is er windstil. Het is oppassen in de haarspeldbochten met het verkeer wat van achter en voor op ons afkomt. Af en toe sturen we de berm in om ons zelf te beschermen. De top vormt de grens tussen Washington County en Russell County. Ik vraag me af of dat zinvol is om op te schrijven.

Zelfverdediging?

Uiteraard komen we boven en belonen we ons zelf op boterhammen met pindakaas en plakjes banaan.

De afdaling is heerlijk, beetje bijremmen in de haarspeldbochten, en weer doorgaan. De wegligging van de fietsen is fantastisch. Ondanks snelheden van boven de 60 km per uur blijven ze stabiel.

Na Hayters Gap denken we op het gemakje naar Council te fietsen. Nog bijna 40 km te gaan. Dat valt tegen. Er liggen tot 5 kilometer voor Council nog een paar beklimmingen. Volledig uitgepierd bereiken we het stadspark en blijken we een nieuw hoogtemetersrecord te hebben gevestigd. Met dank aan Hayters Gap.